lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför måste vargstammen växa

Publicerad: 13 april 2011, 10:29

I måndags kom ett delbetänkande från den uppmärksammade rovdjursutredningen. Regeringens utredare menade att antalet vargar måste växa – något som vargmotståndarna högljutt protesterade mot.

Ämnen i artikeln:

RovdjurVargVargjakt

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Vargbeståndet måste bli större och bestå av minst 450 djur. Det menar regeringens utredare Lars-Erik Liljelund som ett delbetänkande av sin rovdjurutredning på måndagen.

I utredningen konstaterar Liljelund att den svensk-norska varvstammen lever isolerad och att inaveln därfö är alldeles för hög – runt 30 procent. Enligt Liljelund är det viktigaste nu att minska inaveln hos vargbeståndet genom att ny nya gener förs in – genom invandring eller genom inplantering eller både och.

Att öka antalet vargar kan emellertid bli svårare än regeringen räknat med. Under gårdagen meddelades att få vargar från den finsk-ryska vargstammen kommer att invandra över gränsen då stammen minskat kraftigt de senaste åren – troligtvis på grund av vargjakt. Att plantera vargvalpar från djurparker har också ansetts svårt och riskabelt av djurparkerna själva.

Rovdjursutredningen konstaterar vidare att även järvarna behöver öka i antal för att populationen ska vara livskraftig. Runt 850 järvar skulle behövas – idag består stammen av omkring 650 djur.

För björn och lo ser det enligt utredningen ljusare ut. Idag finns runt 3300 björnar i Sverige vilket är det största antalet i modern tid. Antalet lodjur i Sverige uppgår idag till rutn 1500 djur.

Reaktionerna på rovdjursutredningen har varierat. Naturskyddsföreningen stöder utredningens slutsatser och säger att utredningens bedömning innebär ytterligare bevis på att Sverige bryter mot EU:s naturvårdsregler. LRF utfärdar en varning och hävdar att polariseringen i vargdebatten kommer att öka.
– Vi frågar oss – var ska de 450 vargarna leva, undrar LRF-ordföranden Lars-Göran Pettersson och fortsätter. Vi accepterar tanken på att flytta östliga vargar för att minska inaveln i vargstammen. Vi vill också se ett ökat regionalt inflytande i rovdjursförvaltningen och vi bejakar licensjakt. Men detta är också kopplat till ett rimligt antal vargar.

Också
Svenska Jägareförbundets ordförande i rovdjurslänen är ytterst kritiska till Lars-Erik Liljelunds slutsatser.
– Det är helt åt helvete. Om betänkandet klubbas igenom betyder det slutet både för löshundsjakten och fäboddriften inom stora delar av landet. Jag kan aldrig tänka mig att det finns politisk majoritet till att genomföra detta, säger en mycket upprörd Karl-Evert Hellsén som är ordförande i Gävleborg till tidningen Svensk Jakt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev