tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför minskar bilanvändningen i USA

Publicerad: 7 januari 2010, 07:55

10 miljoner bilar såldes i USA 2009. Samtidigt åkte 14 miljoner på skroten. Ett trendbrott i historien?

Ämnen i artikeln:

Motor

Antalet bilar i USA sjönk med 4 miljoner under 2009. Det har tidigare bara inträffat en gång sedan mätningarna startade 1960, skriver Cleantechnica.com. 1991 sjönk antalet bilar med 1 miljon för att sedan öka igen.

Orsakerna till minskningen är oklara men spekulationerna kretsar kring höga bränslepriser, recessionen och bättre transportsystem. De sociala nätverken på internet samt smarta mobiltelefoner förmodas också kunna bidra till att ynglingars behov av bilar minskar.

Om 2009
blir en tillfällighet liksom 1991 är oklart men på sina håll görs bedömningen att det rör sig om ett trendbrott. Cleantechnica har talat med Lester Brown, vd för den miljöinriktade tankesmedjan Earth Policy Institute, som anser att USA helt enkelt har nått en mättnad i fråga om bilar. Det finns statistik som stödjer Browns teori, antalet tonåringar som tar körkort har minskat. Medan USA för närvarande har fler tonåringar än någonsin har färre än 10 miljoner av dem körkort. 1970 hade 12 miljoner tonåringar körkort.

Trots nedgången finns det gott om bilar i USA. Landet har 246 miljoner registrerade fordon. 209 miljoner amerikaner har körkort.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev