Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför minskar intresset för svenska gruvor

Publicerad: 24 April 2014, 11:39

Marknadens intresse för att leta mineraler och att öppna gruvor sjunker.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Marknadens intresse för att leta mineraler och att öppna gruvor sjunker. Antalet undersökningstillstånd som utfärdats av Bergsstaten minskade från drygt 200 under 2011 och 2012 ned till 130 i fjol. Orsaken är svårigheten att hitta finansiärer, menar Linda Ylviainio, jurist på Bergsstaten.
– Prospektering är kostnadskrävande. Och nu är det svårare för bolagen att hitta finansiärer till sina projekt, säger Linda Ylviainio till Miljöaktuellt.

Antalet ansökningar om bearbetningskoncessioner på svensk mark – det vill säga tillstånd att öppna gruvor enligt minerallagen – har också minskat. Från 7 stycken (2011) och 6 (2012) ned till 3 i fjol. Flera av dessa ansökningar handlar om gruvbolag som expanderar sin befintliga verksamhet.
– De flesta av de senaste årens beviljade bearbetningskoncessioner är utvidgningar av befintliga gruvor samt återöppnanden av gamla gruvor. Det är relativt få koncessioner där det är fråga om helt nya områden på jungfrulig mark, säger Linda Ylviainio.

I bakgrunden spökar en sjunkande efterfrågan på världsmarknaden. Den ekonomiska utvecklingen i Kina och andra stora länder har bromsat upp och det har medfört sjunkande priser på metaller. Det gör att finansiärerna avvaktar och inte ger sig in i riskfyllda gruvprospekteringar i lika hög grad som tidigare.

Det här är en artikel från omvärldsbevakningstjänsten Miljöaktuellt Idag. Teckna din prenumeration här du vill säkra dig om att vara välinformerad på miljö- och hållbarhetsområdet.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.