Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför minskar stressen av att läsa jobbmejl på semestern

Publicerad: 27 Juni 2013, 04:00

På försommaren duggar larmrapporterna tätt om allt fler är uppkopplade mot jobbet under semestern. Men enligt stressexperten Tomas Danielsson behöver det inte alls vara farligt. Tvärtom kan det vara minst lika stressande att koppla bort jobbet helt.


– Det bättre att vittja sin e-post så och då och ha disciplin, än att inbilla sig att man ska kunna stänga allt. Det ger bara en annan typ av stress, en bakgrundsstress som ger ångest och en känsla av att tappa kontrollen, säger Tomas Danielsson, även kallad stressdoktorn.

Han har följt it-utvecklingen som forskare och författare genom åren. Enligt honom handlar avkoppling under semestern mycket om att våga trycka på av-på-knappen, och konstatera att "nu är jag med barnen och badar, mail tittar jag på sedan när de tittar på tv".

– Det är mycket bättre att tänka så än att tvinga sig till att stänga av helt sju dagar i veckan. Stilla nyfikenheten genom att vittja inboxen men våga stänga av och smita från hela skiten. Det är ofarligt att vittja sin e-post bara man inte startar huvudet. Man måste lära sig att tänka att "nu har jag tagit del av informationen, men det får vi ta tag i sedan", och skilja ut det från sådant som är akut.

Han ger rådet att stänga av tjänstetelefonen och köpa ett kontantkort. Informera bara den innersta familjekretsen om det nya numret. Skriv upp samma nummer på en lapp som du lägger i ett kuvert som klistras igen. Skriv ditt namn och "här kan du nå mig i nödfall" på kuvertet och lägg det på jobbet.

– Då kommer de alltid att först försöka på andra vägar. Är du en nyckelperson kan du koppla av men samtidigt känna att du är viktig och värdefull, och att de kan riva upp kuvertet och få tag på dig om det uppstår en nischfråga där du vet hur det ska lösas.

Allt handlar om att ond stress är brist på kontroll, konstaterar Tomas Danielsson, och det kan också vara stressande att känna att man inte är nödvändig.
– Det finns inget farligare än at tro att det inte är nödvändigt att få tag på en. Det sätter igång frågor kring om man inte är viktig längre. Vad händer vid nästa omorganisation? Genom ett nödnummer på jobbet säkrar du kontrollbristen men kan ändå ha telefonen i fickan hela dagen så att den närmaste familjen kan ringa.

Karin Myrén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.