måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför minskar tjuvjakten på varg

Publicerad: 25 augusti 2011, 08:54

Sedan mitten av 00-talet har tjuvjakten på varg minskat märkbart i Sverige. Flera orsaker tros bidra, men trenden påbörjades långt innan licensjakten inleddes. Ingen minskning har däremot noterats för lo, björn och järv.

Ämnen i artikeln:

VargRovdjur

Under åren 1998 och 2005 dödades nio till tjugo vargar per år illegalt. Under perioden 2006 till 2010 skönk siffran till tre till sju vargar, enligt Världsnaturfonden WWF som har beställt rapporter om illegal rovdjursjakt av ”ledande svenska och norska rovdjursforskare”.
Det är alltså en trend som inleddes flera år innan licensjakten infördes 2010.

WWF tror att
flera orsaker ligger bakom. Till exempel har polis och åklagare prioriterat den illegala jakten och länsstyrelserna har ökat sitt arbete med rovdjursfrågorna. Vidare har större jaktkvoter delats ut, möjligheterna att freda tamdjur ökat och regionalt medbestämmande genom viltförvaltningsdelegationer införts.

Den illegala
jakten på de andra stora rovdjuren har dock inte minskat. Mellan 71 och 105 av landets 1 250 lodjur dödas illegalt per år. När det gäller björnar handlar det om några tiotal av cirka 3 300 djur. Järvens poulation har ökat, trots omfattande tjuvjakt. Enligt WWF beror cirka 60 procent av dödligheten på otillåten jakt. I dag finns cirka 650 järvar i Sverige.

– Vi hoppas på genombrott för polis och åklagare att komma åt den illegala jakten. WWF vill höja rovdjursersättningarna för renägarna. De har inte höjts på länge och en ökning innebär att rovdjuren blir mer värdefulla och att den illegala jakten kan minska, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev