Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför minskar vitaminerna i Östersjön

Publicerad: 30 september 2010, 09:45

Det pågår en kamp mellan olika alger i Östersjön. Nu tror forskare att det kan vara orsaken till ökad fågeldöd, bland annat bland ejdrar.


Ämnen i artikeln:

ForskningHavÖstersjön

De algarter som dominerade i Östersjön har ersatts med nya som är sämre på att producera vitaminer och sämre som föda, uppger SVT. Orsaken är enligt Pauline Snoeijs, professor i systemekologi vid Stockholms universitet, att det pågår ett systemskifte i Östersjön. Varmare klimat, övergödning och hårt fiske har förändrat förutsättningarna för algerna.
Vilket påverkar hela ekosystemet.
– Det är algerna som är havets grönsaker. Det är de som producerar både vanlig näring och de vitaminer och antioxidanter som behövs högre upp i näringskedjan, säger Pauline Snoeijs till SVT.

Forskarna
vet att några av algerna i Östersjön försörjer hela innanhavet med tiamin (vitamin B1), men inte exakt vilka arter. Kiselalger är bra på att producera tiamin, men kräver mörker under ett rejält istäcke för att växa till sig. Efter en isfri vinter blir de därför utkonkurrerade av flagellater som är usla på tiaminproduktion.

Det här
skulle kunna innebära att Östersjön blir näringsfattigare och att havets ekosystem håller på att utarmas. Pauline Snoeijs tror att det kan vara en förklaring till att fåglar i Östersjön förlamas och dör av brist på tiamin.
– Ja, men det är som en indiciekedja i en rättegång, det är väldigt svårt att bevisa, säger hon till SVT.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

ForskningHavÖstersjön

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.