Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför minskas inte utsläppen av grönare bränseln

Publicerad: 1 oktober 2009, 02:37

Katalysatorer håller på att bli standard på handelsfartyg. Men det löser inte alla problem, enligt en studie.


Ämnen i artikeln:

Sjöfart

Allt eftersom oceangående fartyg blir "grönare" kommer rapporter om att de tyvärr fortfarande bidrar med luftföroreningar och växthusgaser. Analyserar man hela processen för tillverkningen av renare marindiesel finner man att föroreningar som inte avges till havs istället kommer ut på andra ställen.

Det är visserligen viktigt att reducera svaveleinnehållet i marina bränslen, särskilt som myndigheterna har satt ökat tryck på mätningar och utsläppsbegräsningar inom marinsektorn.

Renare bränslen var tänkta att minska utsläppen av svavel och partiklar, men utsläppen av växhusgaser kan istället komma att öka på grund av all den ytterligare energi som åtgår för att rena bränslet, med restprodukter som restoljor och gaser från marindiesel. I en studie kallad ”Total Energy and Emissions Analysis for Marine Systems” (TEAMS) som utvecklats av de två amerikanska forskarna James Winebrake och James Corbett har man analyserat vad man kallar ”uppströms emissioner” som uppstår när bränslet raffineras och distribueras. Forskarna kunde påvisa att även om renare bränslen minskade emissionen av växthusgaser vid förbränningen ökade istället emissionerna under produktionen och nettoresultatet blev nästan noll, tvärtemot vad sjöfarten själv hävdar.

Handelsflottan är en av de få utsläppskällorna som ännu inte reglerats och denna studie kan ge värdefull information till de nu pågående internationella diskussionerna kring renare marinabränslen, avslutar forskarna.

Jörgen Städje

Ämnen i artikeln:

Sjöfart

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.