Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför når vi inte miljömålen

Publicerad: 10 juni 2009, 06:34

Igår släppte Miljömålsrådet sin senaste rapport till regeringen. Miljörådets slutsatser är att läget är problematiskt på många viktiga områden som klimat, hav, giftfri miljö och biologisk mångfald.


Ämnen i artikeln:

HavMiljömålMiljöteknikRegeringen

I år är det tio år sedan riksdagen beslutade att det svenska miljöarbetet skulle inriktas på att nå ett antal miljökvalitetsmål. Syftet med målen är att lösa ett antal stora miljöproblem före 2020.

Inom vissa miljömål går arbetet bra, som till exempel skydd av ozonskiktet, minskad försurning och skydd av värdefull natur. Inom andra miljömål går det emellertid betydligt sämre. Inom klimat, hav, giftfri miljö och biologisk mångfald säger rapporten att läget är kritiskt.  Miljömålsrådets konstaterar att det här finns stora risker för plötsliga, oåterkalleliga, miljöförändringar.

Anledningen till att vi inte når miljömålen är också enligt Miljömålsrådet enkelt. Vi arbetar för långsamt och vi gör för lite.

I rapporten
ger Miljömålsrådet också regeringen ett antal rekommendationer. Bland annat påpekar man att den ekonomiska krisen bör vara en möjlighet att effektivisera och miljöanpassa både inom teknik och system. Stimulansåtgärder bör under lågkonjunkturen satsas på förnyelsebar energi, grön teknologi, investeringar i energieffektiviseringar och kollektiva transporter.
– Att satsa på miljön är välfärdspolitik som främjar folkhälsan, den biologiska mångfalden, kulturhistoriska värden, ekosystemens produktionsförmåga och hushållningen med naturresurserna, säger Eva Eriksson som är ordförande för Miljömålsrådet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.