Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför nekas svenska bönder driva ekologiskt jordbruk

Publicerad: 31 januari 2011, 10:14

Ekologisk mjölk säljer allt bättre. Ändå är trycket från jordbrukare som vill producera ekologisk mjölk så stort att många idag nekas av mejerierna.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Konsumtionen av ekologiska mejeriprodukter steg under förra året med 14 procent. Och intresset från jordbrukarna har ökat kraftigt – så kraftigt att mejerierna nu säger nej till många jordbrukare som vill ställa om till ekologisk mjölkproduktion. Det rapporterar SR Ekot. Intresset från jordbrukarna är nämligen större än kundernas efterfrågan – trots ökningen i fjol.

Att intresset för ekologisk mjölkproduktion ökat så kraftigt bland Sveriges jordbrukare beror till viss del på att mejerierna höjde ersättningen på ekologisk mjölk under en tid då det rådde brist. Nu säger mejerierna emellertid nej till jordbrukare som vill bli ekologiska. SR Ekot berättar till exempel att Arla just nu har 50 jordbrukare som vill, men inte får, ställa om till ekologisk mjölkproduktion.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.