lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför ökar Sveriges CO2-utsläpp

Publicerad: 9 juni 2011, 07:39

Naturskyddsföreningen konstaterar att resultatet för 2010 innebär att det inte längre går att säga att Sveriges BNP ökar samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenNaturvårdsverketSvante Axelsson

Under 2010 var koldioxidutsläppen från Sverige cirka 52 miljoner ton. Naturskyddsföreningen skriver i ett pressmeddelande att utsläppen föll med 5,3 miljoner ton från 2007 till 2009 – men nu ser de alltså ut att ha ökat igen med lika mycket. En kall vinter och en allmän konjunkturuppgång tros ligga bakom ökningen.

I mitten av maj skrev Miljöaktuellt om nya siffror från Naturvårdsverket som visar att koldioxidutsläppen från de svenska företag som är med i EU:s utsläppshandelssystem ökade med nästan 30 procent jämfört med föregående år.

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, kommenterar utvecklingen så här:

– Det är väntat att utsläppen ökar igen efter den ekonomiska krisen och den långsiktiga trenden är att utsläppen trots allt minskar mycket snabbare än vårt klimatmål, men de energiintensiva företagen som är med i EU:s utsläppshandel måste tvärtom börja minska sina utsläpp för att så att EU:s utsläppstak kan sänkas rejält.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev