Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför orsakar kalhyggen större klimatutsläpp

Publicerad: 28 november 2012, 12:49

Modernt skogsbruk försämrar naturens kapacitet att binda koldioxid, visar forskning


Ämnen i artikeln:

KoldioxidSkogsbruk

Dåliga skogsbruksmetoder leder till ökade utsläpp av den mycket kraftiga växthusgasen lustgas (kvävedioxid). Även upptagningen av metangas minskar vid de flesta skötselåtgärder, visar en studie som publiceras i tidskriften Biogeosciences.

"Framför allt ökar lustgasutsläppen vid kalhyggen i jämförelse med kontinuitetsskogsbruk", säger Tobias Rütting, forskare vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet.

Kontinuitetsskogsbruk innebär att man plockhugger några träd och behåller andra i olika åldrar.

Forskarna har undersökt tolv skogar från Sverige i norr till Portugal i söder. De svenska skogar som odlas på dikade torvjordar hade de högsta utsläppen av lustgas i hela studien. Skötseln av dessa är mycket viktiga eftersom de påverkar den nationella växthusgasbudgeten.

"För att minska växthusgaseffekter från skogsmark måste fokus läggas på att finna hur man uthålligt brukar de organogena skogsmarkerna. Vår undersökning visade att om man tillför träaska minskade utsläppen av lustgas. Det var den enda skogsskötsel som resulterade i en minskning av utsläpp i studien", säger Tobias Rütting.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

KoldioxidSkogsbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.