Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför överklagar Naturvårdsverket trålhinderbeslutet

Publicerad: 10 november 2009, 09:07

Vem bestämmer i Natura 2000-områden? Den frågan vill Naturvårdsverket få svar på då de överklagar Miljödomstolens beslut att ge Greenpeace rätt att skydda Fladen och Lilla Middelgrund mot bottentrålning genom att placera ut trålhinder.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceHavNaturvårdsverket

Vem har egentligen rätt att genomföra bevarandeåtgärder i Natura 2000-områden? Enligt Naturvårdsverket är den frågan obesvarad då Miljödomstålen gett Greenpeace rätt att dumpa jättelika granitblock i Fladen och Lilla Middelgrund för att på så sätt stoppa trålfisket i området. Nu överklagar Naturvårdsverket Miljödomstolens beslut.

Greenpeace
fick tillstånd av länsstyrelsen i Halland att genomföra bevarandeåtgärden. Naturvårdsverket överklagade beslutet men Miljödomstolen gav Länsstyrelsen rätt. Nu vill Naturvårdsverget pröva frågan i Miljööverdomstolen.

Naturvårdsverket meddelar att man överklagar ärendet ytterligare än gång då man anser att Miljödomstolen bara fokuserar på om det behövdes tillstånd för den här typen av åtgärder. Då har man enligt Naturvårdsverket helt utelämnat själva kärnfrågan. Nämligen vem som har rätt att utföra bevarandeåtgärder i skyddade områden.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News