Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför planterar miljöproffsen träd i Almedalen

Publicerad: 28 Juni 2015, 20:00

Karin Stenmar, miljöchef på Folksam, gjorde det i söndags. På onsdag är det klimat- och miljöminister Åsa Romsons tur.


Vi-skogen har i år bjudit in en blandning av ministrar, partiledare, eu-parlamentariker, tidningars chefredaktörer och företags hållbarhetsansvariga för att plantera varsina träd på en jordplätt i närheten av Almedalsparken.

Henrik Brundin, senior advisor på Vi-skogen, säger till Miljöaktuellt att träden är en symbol för det biståndsarbete som organisationen utför.

– Vårt arbete går ut på att hjälpa småskaliga bönder i Östafrika att producera mer långsiktigt hållbart. Vi jobbar med ett system som heter agroforestry, som går ut på att man för in på småfarmerna, som ofta bara är en hektar stora, väldigt mycket träd och buskar som en komponent i jordbruket.

Det här har en mängd positiva fördelar, berättar Henrik Brundin.

– Bland annat ger träden skugga, de tar hand om vattnet bättre och minskar erosionen. Vissa träd ger timmer, byggmaterial och ved, andra träd ger foder till djuren. Så vi anänder träden i många olika funktioner.

Under Almedalsveckan kommer bland annat landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt att planetar varsitt träd.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.