Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför polisanmäler Naturskyddsföreningen Björn Borg

Publicerad: 12 November 2009, 09:30

Naturskyddsföreningen anklagar företaget Björn Borg Footwear AB för brott mot kemikalielagstiftningen. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en polisanmälan. Brottet kan ge två års fängelse.


Ämnen i artikeln:

CsrNaturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen har under lång tid granskat användningen av kemikalier av plastskor och det var under en sådan granskning det framgick att två företag, Björn Borg Footwear och Euro Sko Group, inte kunde informera sina kunder om att deras skor innehöll höga halter av en hälso- och miljöfarlig ftalat.

Det finns en lista av miljögifter som företag enligt lag är skyldiga att informera konsumenter om vid förfrågand. Då Naturskyddsföreningen frågade bolagen om deras sandaler innehöll någon av de listade miljögifterna fick de inget svar alls från Björn Borg. På Euor Sko svarade man att Björn Borg uppgett att sandalerna "var helt fria" från ämnena på listan.

Enligt Naturskyddsföreningen är företagens agerande ett klart brott mot den nya kemikalielagstiftningen REACH. Eftersom reglerna är nya menar man också att det är viktigt att pröva dem och få fram prejudicerande rättsfall. Enligt REACH-förordningen har bolag 45 dagar på sig att svara på frågor om kemikalier på listan. Brott mot regeln kan ge upp till två års fängelse.

Sandalerna från Björn Borg visade sig innehålla en stor andel av den giftiga ftalaten DBP. Ftalaten DBP är klassificerat som reproduktionstoxiskt och kan ge fosterskador. Naturskyddsföreningens anmälan skickades till den speciella nationella åklagarmyndigheten för miljömål i Malmö.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

CsrNaturskyddsföreningen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.