Klimat
Därför rasar priset på utsläppsrätter
Publicerad: 22 december 2009, 10:16
Marknaden reagerar negativt på det magra resultatet i Köpenhamn. Igår sjönk priset till en bottennivå.
– Det är en reaktion på det dåliga resultatet i Köpehamn. Marknaden är besviken på att man inte nådde längre, säger Gerhard Mulder, expert på utsläppsmarknader vid Royal Bank of Scotland (RBS) i Holland.
Under förhandlingarna sjönk priset successivt från 14,45 till 13,40 euro per ton utsläppt koldioxid. Igår, första arbetsdagen efter mötet, sjönk den ned till 12,30 euro – den lägsta noteringen under hösten.
Enligt Gerhard Mulder går det att läsa av marknadens besvikelse i den låga noteringen.
– Det har varit allt för många politiska ledare som utnyttjat klimatmötet för att torgföra sina egna åsikter. Inte minst latinamerikanska ledare med en antikapitalistisk retorik, säger Gerhard Mulder.
Enligt Gerhard Mulder var det låga priset på måndagen ändå en bottennotering. Under tisdagen har priset återhämtat sig till cirka 12,60 euro per ton koldioxid. Det beror på att det trots besvikelsen finns en tro på att USA och andra länder kommer att satsa på att utöka marknaden.
– Marknaden tror på att det kommer fler regleringar. Men det kanske inte blir i FN:s regi. Jag hoppas själv att Obama åker hem och satsar på att inrätta ett system för handel som vi senare kan koppla ihop med ETS, säger Gerhard Mulder.
Priset för att släppa ut ett ton koldioxid har under hösten legat på cirka 15 euro. EU:s handel med utsläppsrätter har tidigare fått kritik för sitt överutbud av krediter – vilket inte ger företagen tillräckliga incitament att minska sina utsläppen när det är så billigt att köpa krediter.
I Köpenhamn fanns förhoppningar att den ryske presidenten Medvedev skulle ge tillbaka landets stora överskott av krediter för att minska den totala volymen i handelssystemet – men den ryske presidenten kom dit tomhänt. Inget beslut togs heller om att stoppa överföringen av krediter till nästa handelsperiod.
Flera företrädare för näringslivet är öppet kritiska till att politikerna inte nådde längre. Jean Rozwadowski på Internationella handelskammaren säger att uppgörelsen saknar regler för att övervaka och verifiera att utsläppsminskningar faktiskt kommer till stånd.
Erik Klefbom