Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför sågar miljörörelsen den nya klimatmärkningen

Publicerad: 23 september 2009, 10:46

Naturskyddsföreningen vill varna för den nya klimatmärkningen. ”Ett praktexempel på green-wash”, hävdar man.


Ämnen i artikeln:

JordbrukNaturskyddsföreningen

Den nya klimatmärkningen för livsmedel väntas lanseras av Svenskt Sigill senare i höst. Märkningen har emellertid stött på hård kritik från miljörörelsen. Nu går Naturskyddsföreningen ut och totalsågar märkningen. Man vill till och med varna konsumenterna.
– Den kan mycket väl bli ett praktexempel på ”green-wash” dvs. att man lurar konsumenten att stirra blint på ett miljöproblem utan att göra avvägningar av helheten, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningens
kritik bygger på det faktum att valet mellan olika livsmedelskategorier är mycket viktigare då det gäller att bekämpa klimatförändringen. Ett kilo kött ger till exempel femtio gånger mer utsläpp än ett kilo bönor och så vidare.

Att införa ytterligare en märkning löser helt enkelt inga problem. Istället vill Naturskyddsföreningen att energi- och klimatrelaterade krav ska ingå i den befintliga miljömärkningen.
– Vi kan inte ha ett märke för varje miljöproblem. Det är bättre att göra avvägningar mellan olika miljöproblem i en och samma miljömärkning. Risken är att ett klimatmärke överskuggar andra viktiga miljöaspekter eftersom livsmedel med låg klimatpåverkan kan ha stor negativ effekt på t. ex. övergödning, biologisk mångfald eller giftfri miljö, säger Mikael Karlsson.

Har du stenkoll? Få översikten och kollen i Miljöaktuellt magasin

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.