Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför sågas regeringens naturvårdspolitik

Publicerad: 7 april 2010, 07:33

Igår presenterade Naturskyddsföreningen sin omfattande granskning av regeringens naturvårdspolitik. Betyget? Ej godkänt!


Ämnen i artikeln:

PolitikNaturskyddsföreningenRegeringen

På tisdagen släppte Naturskyddsföreningen rapporten ”Naturvårdspolitiken i Sverige 2006-2010 – en vitbok” där regeringens arbete med naturvårdsfrågorna granskats i grunden. Och kritiken i rapporten var hård.
– När vi skalar av den gröna fernissan ser vi en grå politik, ett systemskifte där naturvård och Allemansrätt ersätts med produktion och ägande, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson..

Enligt Mikael Karlson har regeringen låtit "viljan att bevara naturen och värna den biologiska mångfalden till nytta för alla" stå tillbaka "för kortsiktiga vinster och enskildas intressen".

Enligt Naturskyddsföreningen handlar regeringens misslyckande om flera saker – bland annat ändringar i regeringens myndighetsstyrning, stora lagändringar och budgetsänkningar.

I ett pressmeddelande har Naturskyddsföreningen samlat kritiken i fem områden:

- Skogen. Här anser Naturskyddsföreningen att regeringen hellre främjat virkesproduktion än att nå målet att värna om skogen som naturmiljö. Regeringen tillåtit ökad kemikalieanvändning och lägre miljökrav.
- Reservat. och skydd. Naturskyddsföreningen visar att budgeten för inköp av mark till reservat idag bara räcker till hälften så mycket som budgeten gjorde 2006.
- Strandskyddet. Naturskyddsföreningen uppmärksammar om den lagändring som försvagade skyddet av våra stränder vilket i sin tur hotar många håtade växt- och djurarter. Regeringen har också gjort det lättare att söka dispenser vilket också leder till att Allemansrätten urholkas.  
- Rovdjur. Här kritiserar Naturskyddsföreningen först och främst regeringens licensjakt på varg och järv. Man kritiserar också rätten att skuta rovdjur redan då skytten anser att rovdjuret utgör ett hot mot tamdjur.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.