söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför säger svenskar inte ifrån mot etiska övertramp

Publicerad: 10 april 2019, 07:44

Nästan hälften av svenskarna uppger i en ny undersökning att de inte säger ifrån när de ser etiska övertramp på jobbet. Kränkande beteenden uppges vara det vanligaste övertrampet.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Säkerhetsbrister, nepotism, brott mot företagets värderingar och diskriminering är de vanligaste etiska övertrampen som svenskar upplever på sin arbetsplats. Men även om det är beteenden som de flesta vet är fel är det många som inte agerar när det inträffar. I den nya kartläggningen Nordic Business Ethics Survey 2019 uppger ungefär 45 procent av svenskarna att de inte säger ifrån eller rapporterar vidare när de ställs inför oetiska beteenden. Den vanligast orsaken som de svarande uppger är att de inte tror att det spelar någon roll om de säger ifrån. Därefter är de vanligaste anledningarna att de svarande inte upplever det vara deras ansvar eller relevant för dem.

– Det som överraskar med studien är att så stor andel väljer att inte göra något. Det känns som att visselblåsarsystem används mer i andra länder utanför Norden. Det är även förvånande att medarbetare inte tar upp övertramp med sin chef, säger Anna Romberg, ansvarig för den svenska delen i den nordiska studien, till Aktuell Hållbarhet.

Hon pekar på att 90 procent av de svarande anger att det är viktigt med en etisk arbetsplats, många gånger viktigare än höjd lön eller befordran, men att det finns en stor tröskel för att agera.

– Det innebär inte att visselblåsarsystem är onödiga, men det behövs mer utbildning kring hur medarbetare kan agera och hur chefer ska göra när de får in en anmälan.

I undersökningen svarar ungefär 30 procent av cheferna att de inte agerar när de observerar en olaglig eller oetisk händelse.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev