onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför saknas en av de stora klimathjältarna i Paris

Publicerad: 1 december 2015, 07:55

Medan världens ledare samlas i Paris tynar en av de starkaste klimatdebattörerna från Köpenhamnsmötet 2009 bort i en fängelsecell.

Ämnen i artikeln:

Cop 21ParisPolitik

Medan världens ledare samlas i Paris tynar en av de mest namnkunniga klimatdebattörerna från Köpenhamnsmötet 2009 bort i en fängelsecell, rapporterar The Guardian.

För sex år sedan var Maldivernas tidigare statschef, Mohamed Nasheed, den framträdande stjärnan under klimatkonferensen i Köpenhamn. Han avgick sedan under vad som beskrivs som kuppliknande former och flydde landet.  Han greps senare och sitter numera fängslad på ön, som är under hårt tryck av klimatförändringarna och riskerar att dränkas till följd av kraftigt höjda havsnivåer.

När Maldivernas expresident Mohamed Nasheed talade på klimattoppmötet i den danska huvudstaden lyssnade omvärlden. Han var, skriver The Guardian, utomordentligt kunnig på området till skillnad mot många av de statsöverhuvuden som nu får utrymme att tala på Pariskonferensen.

Mohamed Nasheed hade pondus och karisma. Han till och med uppmanade demonstranter att fortsätta protestera, framgår det.

”Mitt budskap till er är att fortsätta med era protester”, var hans välkomsthälsning när han precis hade landat i Köpenhamn och stämde in i kören av sjungande protestanter mot klimatförändringarna, berättar The Guardian.

Tidningen hänvisar till Amnesty International om hur den karismatiske mannen mår idag. Rapporterna gör gällande att hans hälsa sviktar och att han inte får adekvat vård. Maldiverna styrs i dag av ett kabinett som liknas vid ”ligister” och som enligt artikeln övergett målet helt på en koldioxidfri zon. I stället skissar makthavarna på att öppna för oljeborrning i regionen.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev