Klimat
Därför saknas Sametinget i Sveriges delegation till COP21
Publicerad: 2 december 2015, 05:00
Sametingen i Norge och Finland har representanter i ländernas delegationer till klimattoppmötet i Paris. Sverige däremot, saknar en samisk representant i förhandlingsdelegationen till COP21.
Samiska representanter saknas i Sveriges delegation till COP21. Anledningen till det är att den svenska regeringen anser att det inte behövs någon samisk representant i deras delegation.
– Det är nästintill skandal, vi från Sametinget har ju aktivt försökt få delta i delegationen, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF), till Sveriges Radio.
Naturvårdsverket har sex ledamöter och Energimyndigheten har tre stycken. Sametinget har noll representanter av de 59 ledamöterna som ska delta i förhandlingarna.
I förhandlingarna deltar ministrar, sakkunniga, företrädare från sju centrala myndigheter och två representanter från Sveriges ungdomsorganisationer (LSU). Katja Awiti, enhetschef på klimatenheten vid miljö- och energidepartementet, menar att ledamöterna har valts utifrån olika expertkunskaper.
– Anpassning är inte bara en fråga för en del av Sverige, de centrala myndigheterna svarar ju för hela landet när det gäller olika frågor, både utsläppsminskningar och anpassning rapporteringsfrågor, skogsfrågor, det är inte så att man förhandlar bara för olika regioner i Sverige, utan man företräder ju svenska intressen som rör Sverige som helhet, det är inte regionalt fördelat, säger Katja Awiti, enhetschef på klimatenheten vid miljö- och energidepartementet, till Sveriges Radio.
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är inte nöjd med regeringens beslut.
– Här visar svenska regeringen spår av koloniseringspolitiken med rasism och diskriminering, genom att minimera samer och Sametinget, det här visar tydligt att man har inget intresse att ta del av samisk kunskap och samiska traditioner när det gäller klimat och de pågående klimatförändringarna, säger Håkan Jonsson till Sveriges Radio.
Finland har en representant från Sametinget och Norge har tre. Regeringens beslut leder nu till att Sametinget tvekar om de i fortsättningen ska ha en dialog med regeringen, eller om de ska söka andra kanaler.
Under mötet i Paris kommer intressenter, som Sametinget, få vara med på plats. Men de kommer inte få delta under förhandlingarna.
joline.ekman@miljoaktuellt.se