fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför säljer gift mer än någonsin

Publicerad: 16 oktober 2009, 06:42

Under 2008 slog försäljningen av kemiska bekämpningsmedel alla tidigare rekort.

Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenJordbrukGifterMiljögifter

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Naturskyddsföreningen rapporterar att Sverige 2008 slagit försäljningsrekord för kemiska bekämpningsmedel. Man anser att utvecklingen är på väg åt helt fel håll.
– Det är mycket oroande att utvecklingen går åt helt fel håll. Användningen har ökat bland annat som en följd av förändrat grödval där växtföljderna ur växtskyddssynpunkt blivit sämre. Även hälsoriskindex har ökat vilket sannolikt kan förklaras av ökad användning av svampmedel, främst för potatis, säger Naturskyddsföreningens jordbrukshandläggare Emelie Hansson.

Ett av
de svenska milömål som beslutats av riksdagen är målet om en "Giftfri miljö". Enligt Emelie Hansson är  vi idag på väg allt längre från det målet.
– I ett längre perspektiv och för att komma närmare miljömålet Giftfri miljö krävs genomgripande förändringar. Idag är jordbruket beroende av kemikalier och till exempel i potatisodlingar sprutar man i förebyggande syfte, innan man sett ett faktiskt angrepp i fältet. För att komma bort från kemikalieberoendet krävs insatser för att utveckla och införa alternativ till kemisk bekämpning, säger Emelie Hansson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev