tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför säljer Jula förbjudna båtbottenfärger på östkusten

Publicerad: 10 maj 2012, 09:26

Trots att vissa båtbottenfärger bara får användas på västkusten, så kan Miljöaktuellt nu avslöja att Jula säljer dem i alla sina varuhus. Även uppe i Luleå.


Det finns två sorters båtbottenfärger, en mer giftig variant för användning på västkusten, från Trelleborg upp till norska gränsen, och en mildare variant för bruk på övriga ställen. När Miljöaktuellt besökta Jula i Kungens kurva fanns där ett stort sortiment av de giftigare båtbottenfärgerna. Idag är det tillåtet att sälja dessa färger i hela Sverige, men båtägare får endast använda färgerna på båtar som huvudsakligen trafikerar västkustska vatten.

Enligt Julas hemsida säljs dessa båtbottenfärger i alla deras butiker, från Kalmar i söder till Luleå i norr, något som bekräftas av Julas produktchef, Tobias Hammer. För de företag som säljer de giftigare färgerna finns en upplysningsplikt, något som Jula uppfyller i sin butik i Kungens kurva, där det tydligt står: ”Denna produkt får endast användas på västkusten, mellan Trelleborg och norska gränsen.”

Miljöaktuellt ringde till Tobias Hammer för att ställa några frågor:
Varför säljer ni västkustfärger på andra ställen än västkusten, så långt upp som i Luleå?
‒ Ja, Luleå är ju det värsta exemplet, men om du har båten på västkusten och bor 10‒15 mil därifrån så skulle du annars inte kunna köpa bottenfärg där du bor. Vi tog därför beslutet att ha hela sortimentet i alla butiker.
Kan kunderna inte köpa sin färg på plats?
‒ Det handlar mer om att du vill gå och handla din färg och dina tillbehör i din hemmabutik och sen åker du ner till stugan, det har vi märkt. Vi har fått väldigt många önskemål om det här. Och har du en stuga i Hunnebostrand så ligger närmsta butik i Uddevalla och man kanske inte vill åka så långt.
Hur många kunder har efterlyst det här?
‒ Jag vet inte, jag kan inte säga exakt hur många kunder det är, utan jag får önskemål från butikerna.
Du ser ingen risk att era kunder kan använda färgerna på fel ställen?
‒ Alltså, det är ett ansvar hos konsumenterna. De här norrlandsbutikerna utmed kusten är det sämsta exemplet, jag tror inte att det är särskilt många som bor i Luleå och har sin båt i Grebbestad.
Ni skulle inte kunna göra ett avsteg i vissa butiker?
‒ Det här är första året som vi gör såhär, så det skulle absolut kunna bli ändring till nästa säsong.
Men ni tycker inte att det är konstigt att sälja dessa färger på ostkusten?
‒Ja, alltså, konstigt och konstigt. Vi vill komma ifrån avsteg och göra samma saker i alla butiker i vår kedja. Men det här är något vi får se över till nästa säsong för att förbättra oss.

Julas giftiga färger finns i många varuhus på ett avstånd långt över ”10‒15” mil från västkusten: Borlänge, Eskilstuna, Gävle, Kalmar, Linköping, Luleå, Norrköping, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall, Uppsala, Umeå, Västerås, Örebro och Östersund.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev