Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför satsar Finland mer än Sverige på cirkulär ekonomi

Publicerad: 13 september 2019, 05:53

Finland och Sverige har olika utgångspunkter för cirkulär ekonomi. Det konstaterar Johan Felix, teknologie doktor i polymerteknologi från Chalmers och innovationsledare för det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.


Med världens första färdplan, stark politisk uppbackning och ett antal lyckade initiativ inom området har Finland lyckats positionera sig som världsledande inom cirkulär ekonomi. Enligt Johan Felix, teknologie doktor i polymerteknologi från Chalmers och innovationsledare för det strategiska innovationsprogrammet RE:Source, finns det flera förklaringar till att Finland tycks ha kommit längre än Sverige med den cirkulära omställningen.
– En viktig skillnad är att Finland i sitt hållbarhetsarbete utgår från ekonomi medan Sverige fokuserat mer på miljö. Finland har, precis som Nederländerna, tydligare identifierat affärsmöjligheten och den industriella utvecklingsmöjligheten för landet när det kommer till de utmaningar vi står inför. Inte minst klimatomställningen. Det här kan i sin tur bero på att Finland varit mer drabbat av lågkonjunktur än Sverige de senaste tio åren, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Den finska färdplanen för cirkulär ekonomi är enligt Johan Felix starkt fokuserad på tillväxt medan Sverige fokuserat mer på att göra insatser som är nödvändiga för klimatet. Som exempel nämner han regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.
– Finland har definitivt förankrat begreppet cirkulär ekonomi på en högre nivå. Där är ministerierna till exempel tydligt delaktiga i arbetet med den nationella färdplanen.

Enligt Johan Felix är den uppenbara skillnaden mellan Finland och Sverige också en fråga om semantik.
– Man kan säga att cirkulär ekonomi är ett sätt att minska miljöpåverkan från vår resursanvändning. Det arbetet sker ju också i Sverige. Men här kallar vi det fortfarande för andra saker, till exempel fossilfritt.
I det kommande numret av magasinet Aktuell Hållbarhet kan du läsa mer om Finlands cirkulära omställning.

På konferensen Cirkulär Ekonomi den 10 oktober diskuteras den svenska omställningen mot en cirkulär ekonomi. En omställning som förändrar många produktionskedjor i grunden. Läs mer här. 

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.