Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför satsar staten 150 miljoner på biogas

Publicerad: 1 oktober 2009, 08:43

Idag beslutar regingen att man ska satsa 150 miljoner på industriell produktion av biogas. Nu berättar näringsminister Maud Olofsson varför man genomför satsningen.


Ämnen i artikeln:

Biogas

Näringsminister Maud Olofsson säger att hon tror på biogas som fordonsbränsle. Samtidigt menar hon att företagen kan behöva stöd för att uppnå en storskalig produktion.
– Svensk teknologi ligger långt framme, men inte tillräckligt långt framme för att vara tillräckligt kommersiell och därför kan vi från statens sida behöva gå in och stimulera investeringar. Det som är det intressanta är att vi nu kan använda avfall ifrån jordbruken, restauranger och allt möjligt till att göra biogas. Det här är ett bra bränsle för både bussar och bilar att köra på, säger Maud Olofsson till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Ekot frågar också Maud Olofsson varför inte marknaden klarar biogasarbetet själv, om den nu är så bra. Maud Oloffson förklarar då att det precis som med solceller är svårt att lyfta produktionen i tidiga skeden av teknikutvecklingen. Och att det är just i dessa lägen som regeringen ska gå in med offentliga medel.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Biogas

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.