Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför ser Maud Olofsson ljust på förnybar el

Publicerad: 25 september 2012, 09:47

Investeringarna i förnybar energi tappar fart och producenter plågas av låga priser på el och elcertifikat. Men förre centerledaren och näringsministern tror ändå på en ljus framtid.


På tisdagen hade Svebio bjudit in förre centerledaren och näringsministern Maud Olofsson till en Elcertifikatsdag i Stockholm. Maud Olofsson berättade där att hon fortfarande trodde på en ljus framtid för förnybar el. Det rapporterar ATL Lantbrukets affärstidning.

Maud Olofsson var medveten om att branshen hade det tufft, men hon tyckte ändå inte att det fanns någon anledning att agera politiskt. Istället trodde hon att priserna så småningom kommer att rätta till sig.
– Jag tror inte på jättehöga nivåer, men de kommer att vara tillräckligt bra för att det ska gå att investera, sade hon enligt ATL.

ATL skiver att vindkraftsägare just nu brottas med stora ekonomiska problem på grund av att intäkterna från el och elcertifikat inte täcker kostnaderna. Maud Olofsson trodde emellertid inte att vare sig elpriset eller certifikaten kommer att ligga kav på dagens nivåer. Dagens nivåer är enligt Olofsson en spegling av krisen i Europa och det faktum att vi har byggt väldit mycket förnybart i Sverige.

Att det ändå ser ljust ut för förnybart beror enligt Maud Olofsson dels på att det kommer att bli alldeles för dyrt för att bygga ny kärnkraft, och dels att Sverige är en lämplig plats för produktion av förnybar energi som skulle kunna exporteras till mer tätbefolkade länder.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News