Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför ska bullret i havet mätas

Publicerad: 12 juni 2012, 04:03

Myndighet lägger elva miljoner på mätningar i Östersjön och i Västerhavet.


Det är Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som beslutat att lägga nära elva miljoner kronor i två projekt som syftar till att mäta ljudnivån i Östersjön och i Västerhavet. Enligt myndigheten så leder det ökande bullret till att både fisk och däggdjur störs allt mer, något som kan leda till att djurens naturliga instinkter för jakt, flykt och parningslek riskerar att rubbas.

– Bullernivån i haven runt Sverige är ganska okänd i dagsläget och bättre underlag för att bedöma risker med för höga nivåer är efterlängtat, säger Bertil Håkansson, chef för Havsförvaltningsenheten på HaV i ett pressmeddelande.

Bullret kommer dels i form av korta ljud som uppstår vid exempelvis pålning för vindkraftverk eller muddring, dels i form av ständigt malande ljud från exempelvis fartygstrafiken. Ljudet i havet kan sprida sig betydligt längre än på land, ibland flera mil.

Ett av projekten som får ta emot pengar från myndigheten handlar om mätningar som görs på 40 platser i Östersjön under ett år för att man därigenom ska kunna få en bättre bild av ljudlandskapet.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.