Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför ska du avsluta anställningen snyggt

Publicerad: 2 november 2010, 14:10

Ligg lågt medan du söker, var öppen för helt nya karriärvägar och sköt jobbet fläckfritt under uppsägningstiden. Det är karriärrådgivarnas budskap till dig som vill byta jobb och göra bästa möjliga sorti.


Att byta jobb är bland det mest naturliga i världen, trots det är det ofta ett känsligt ämne på den egna arbetsplatsen. Har man någon skyldighet att vara öppen med sina planer gentemot arbetsgivaren eller är det helt enkelt upp till en själv? Enligt Anders Bergqvist, ombudsman och ansvarig för it-sektorn på Jusek, är det absolut bästa att inte prata om det förrän man har ett nytt jobb klart.
– Om du är öppen med att du tänker byta jobb kan det påverka din nuvarande arbetssituation. Sedan kan det vara besvärligt om man går ut med att man tänker sluta och inte får något nytt jobb. Jag ser inte heller något illojalt i att inte säga något till chefen, uppsägningstiden finns ju där för att tillgodose arbetsgivarens behov av förvarning.

Rekryteringsexperten Per Frykman anser däremot att det i vissa fall kan vara lämpligt att ta en diskussion med chefen, förutsatt att relationen till honom/henne är bra.
– Det kan hända att du får ett bra motbud, konstaterar han.

Det är just relationen till chefen eller själva chefsskapet som är en av de två vanligaste anledningarna till att man vill säga upp sig. Den andra är brist på utveckling på den befintliga arbetsplatsen. Men vilken orsak du än har till att du vill säga upp dig, bör du undvika att ösa galla när du väl ger beskedet till arbetsgivaren.
– Risken är att chefen blir uppringd för att ge referenser, utan att du angett din chef som referens. Gör man ett ärligt avslut kanske man i stället kan fråga rakt ut om chefen kan ställa upp som referens, säger Per Frykman.

Att säga upp sig i ren frustration är en annan sak man bör undvika.
– Det är sällan en bra lösning, även om det kan kännas lättare för stunden. Försök i stället att ligga lågt under tiden du söker nytt jobb. Men är det fullständigt outhärdligt – visst, då kan det vara bäst att gå, säger Anders Bergqvist.

Goda referenser. Att säga upp sig och söka nytt jobb innebär att det är viktigt att vårda sitt varumärket genom att sköta jobbet fläckfritt under uppsägningstiden, tipsar karriärrådgivarna.

När du
väl har ett nytt jobb klart har du allt att vinna på att sköta saker och ting snyggt. Efter samtalet med chefen ska du säga upp dig skriftligen, sedan är det bara att jobba på som vanligt.
– Det är viktigt att vårda sitt varumärke genom att sköta jobbet fläckfritt under den här perioden. Dessutom kan du behöva referenser därifrån. Så bete dig värdigt och avsluta med flaggan i topp, råder Anders Bergqvist.

För den som funderar på att byta jobb är det bra att vara medveten om att läget är gynnsamt på it-marknaden. Däremot får man inte fastna i att bara titta på platsannonser eftersom merparten av jobben tillsätts informellt.

Surfa i stället runt och se vilken typ av verksamhet du vill jobba inom, vilka företag som är intressanta och kontakta dem.
– Halva Sveriges befolkning vill byta jobb och om du är en av dem som inte vet i vilken riktning du ska gå kan jag bara säga: välkommen i gänget. Fyra av fem har det just så. Det bästa är att vara vidöppen för nya möjligheter när de dyker upp, i stället för att bestämma dig för en viss karriär i förväg, avslutar Per Frykman.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.