Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför ska du inte slänga medicin i soporna

Publicerad: 10 april 2019, 06:08

Apoteket satsar på att få folk att minska mängden överblivna läkemedel, med ny insamlingskampanj.

Foto: Wikimedia Commons

Läkemedel är klassat som farligt avfall och bör därför inte spolas ner i toaletten eller slängas i soporna. Apoteket försöker nu uppmuntra till motsatsen med deras insamlingskampanj.


Av de 1500 ton läkemedel som slängs eller förstörs varje år i Sverige är det cirka 250 ton som spolas ut i avloppet eller slängs i hushållsoporna. Det uppskattar Läkemedelsverket, som menar att läkemedel som inte tas tillvara på rätt sätt bidrar till skador på miljön och stora ekonomiska förluster. Läkemedel som spolas ut i avlopp riskerar att spridas till både grundvattnet och dricksvattnet, eftersom reningsverk oftast inte klarar av att helt rensa vattnet på läkemedel. Exempelvis har det visats att hormoner från p-piller har påverkan på vissa fiskarter samt att antibiotika riskerar att öka resistensen hos bakterier i naturen.

Apoteket anordnar nu en stor insamlingskampanj för tredje året i rad, där man kan lämna in sina läkemedel istället för att låta dem hamna i miljön. Kampanjen är tänkt att motivera människor till att fullfölja sina behandlingar och på så sätt minska mängden överblivna läkemedel. 2018 samlades 435 ton läkemedel in av Apoteket. Läkemedel som samlas in förs till förbränningsanläggningar där rökgaserna renas och askan placeras på godkända områden.

Läkemedel kan lämnas in till majoriteten av apotek runt om i Sverige, året om.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.