tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför ska SIS göra miljörapporter jämförbara

Publicerad: 2 mars 2010, 11:55

Det saknas en gemensam standard som gör miljörapporter och hållbarhetsredovisningar jämförbara. Nu vill ISO att det ska bli ändring på det.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Att göra miljörapporter och hållbarhetsredovisningar är vardag för de flesta svenska företag idag. Men enligt SIS saknas det en gemensam standard för hur företag ska ta fram sin miljöinformation. Brisden på standardiserade processer gör det också svårt att jämföra miljörapporter och hållbarhetsredovisningar.

Nu har ISO påbörjat ett internationellt standardiseringsarbete som ska leda till mer jämförbara miljörapporter. En standardiserat process kommer också enligt SIS att minska kostnaderna för att ta fram miljöinformation. Den nya standarden kommer att bli ett verktyg för alla som arbetar med miljörapporter.
– Det här blir en guide för alla som arbetar med miljörapporter. Företag och organisationer får tydligare veta vad de egentligen behöver göra för att nå upp till kraven, säger Raul Carlson, anställd på Viktoriainstitutet och ordförande i det internationella sekretariatet och den svenska arbetsgruppen inom SIS.

Ökad
standardisering inom miljörapportering är enligt Raul Carlson också positivt för konsumenterna.
– Det blir tryggare för konsumenterna eftersom de kan vara mer säkra på att olika utlåtanden är baserade på samma grunder. Det blir helt enkelt mer jämförbart, säger han.

SIS
beräknar att den nya standarden kan presenteras i mitten av nästa år.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev