Klimat
Därför skapar VW-skandalen ett fantastiskt momentum
Publicerad: 8 oktober 2015, 07:24
VW-skandalen är en av de största förtroendekriserna i fordonssektorn på decennier. Nu finns stort momentum att knuffa sektorn i klimatsmart riktning, skriver Miljöaktuellts chefredaktör Mikael Salo.
Ämnen i artikeln:
VolkswagenVarje decennium brukar historiskt präglas och formas av ett fåtal stora bolagsskandaler som förändrar spelplanen för näringslivets aktörer.
Det finns många exempel, men ett av det mest uppmärksammade sentida skandalen finns att hitta på andra sidan Atlanten.
Runt millennieskiftet var den amerikanska energijätten Enron många investerares favoritbolag eftersom det kvartal efter kvartal lyckades överträffa förväntningarna på Wall street. Enron hyllades samtidigt för sitt framgångsrika arbete med risk managent.
2001 tog dock framgångssagan slut och bolagets kollapsade när det avslöjats att bolagsledningen genom oetiska bokförings- och redovisningsmetoder (och revisionsbolagets hjälp) bland annat dolt stora skulder för investerare och andra intressenter.
Aktien kollapsade. Ett omfattande rättsligt efterspel följde. Och världens största konkurs såg dagens ljus.
Något år senare fick New York-börsen ett uppdaterat, strängare regelverk. Från Enron-krisen växte det fram en förbättring.
David Bach på Yale Business School menar att fordonstillverkaren Volkswagens manipulation av mjukvara i bilarna (med syfte att få utsläppen att framstå som mindre än de faktiskt är) är betydligt värre än Enron-skandalen.
Senaste veckan har minst sagt varit händelserik för den tidigare prisade tyska fordonstillverkaren.
Omfattningen av skandalen har de senaste dagarna växt och det står klart att det är är miljontals bilar som har manipulerats. Högste chefen Martin Winterkorn har avgått, tusentals och åter tusentals Volkswagen-bilar återkallats och bolaget gör nu troligen historiens största pudel. ”Förlåt för att vi fuskat med avgaserna.”
Inte oväntat är omvärldens reaktioner är kraftiga. Aktiekursen har kollapsat. EU-politiker förhör biljättens representanter och utredningar har påbörjat. I USA planerar över 30 delstater en gemensam stämning av den tyska biltillverkaren – som redan nu räknar med stora intäktsbortfall och har aviserat stora besparingar.
Många frågor är fortfarande obesvarande: Är det fler biltillverkare som gjort samma sak? Har man även manipulerat mjukvara som gäller andra typer av emissioner, exempelvis utsläpp av växthusgaser? Hur omfattande är egentligen det här avgasfusket?
Trots att vi befinner oss i ett relativt tidigt skede av skandalen är det tydligt att konsekvenserna kommer att bli stora.
The Economist menar att det som hänt faktiskt hotar fordonsbranschen i sin nuvarande form, och att den kommer att driva stora förändringar där elfordon nu kommer att kliva in.
Det är något som också Teslas grundare och vd Elon Musk tror. Han menar att det vi ser är ett uttryck för att den fossilbränsledrivna bilen inte kommer längre och att tiden nu är kommen för elbilens framväxt.
Gröna bilister vill ”se ett bytesprogram för att ersätta de berörda dieselbilarna där kunderna erbjuds miljöalternativ så som biogas- eller elbilar.”
Vi kan sannolikt också räkna med att luftkvalitet, kväveoxidutsläpp och dess hälsoeffekter seglar upp på agendan igen. Hur många är det nu egentligen som dör i världen på grund av utsläpp från fordonen?
Det är också troligt att företagsledningar och toppchefer just i detta nu planerar och genomför omfattande risk management-program och rättar till eventuella dåliga samveten och orena mjölpåsar.
Det är omöjligt att idag se hela VW-gates omfattning och konsekvenser, men magkänslan säger att den kommer att bli större än vi anat – för VW, för dieselmotortekniken, fordonsbranschen och hela näringslivet – ja, faktiskt för hela samhället.
När fordons- och transportbranschen nu visat sin fulaste sida och förtroendet för sektorn är kört i botten skapas ett lysande tillfälle att knuffa den smutsiga och trögrörliga sektorn att ta en mer hållbar klimatsmart riktning.