Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför slängs det mat där folk svälter

Publicerad: 7 mars 2011, 09:43

Matsvinnet har länge setts som ett i-landsproblem. Men en nya fakta från FAO visar att det slängs lika mycket mat i u-länderna. Till och med i länder där invånarna lider av undernäring.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Problemet med den stora mängden mat vi slänger i västvärlden har diskuterats otaliga gånger. Nu visar en fakta från FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO att det slängs lika mycket mat i utvecklingsländerna. Det rapporterar SR Ekot. Enligt FAO är dåliga matförbackningar matförpackningar, eller total brist på matförpackningar, en av förklaringarna till
– Lika mycket mat slängs i utvecklingsländer som i den rika världen, skillnaden är att i de fattigare länderna är det inte konsumenterna som slänger maten. Det skulle de aldrig göra när de inte vet om de kommer att ha mat för dagen imorgon. I stället slängs maten innan dess, den blir helt enkelt dålig på vägen till konsumenten på grund av dåliga lagringsmöjligheter, långsamma transporter och bristande förpackningar, säger Robert van Otterdijk på FAO till SR Ekot.

För att komma tillrätta med problemet med dåliga förpackningar har FAO dragit igång initiativet Save Food. Initiativet vänder sig till förpackningsindustrin som menar måste våga satsa på att tillverka förpackningar också till den fattiga delen av världen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev