söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför släpper KS inte misstänkt mördar-dna

Publicerad: 6 maj 2009, 10:09

En död polsk slaktare kan vara Catrine da Costas mördare. Karolinska universtitetssjukhusets Biobanksenhet har vävnad som kan ge svaret men vill inte lämna den ifrån sig. Hovrätten ska ta ställning och väntar på överklagandet från Biobanksenheten. Samtidigt hävdar Leif GW Persson att hovrätten redan bestämt sig.


Utredningen av det 25 år gamla styckmordet på Catrine da Costas fick ny fart nyligen. Polisen följer spåren av en polsk slaktare, död sedan 1987 och dömd för tidigare mord.

På Karolinska universitetssjukhusets Biobanksenhet finns vävnad från mannen och efter ett beslut i Södertörns tingsrätt i förra veckan godkändes husrannsakan på sjukhuset som valde att inte lämna ut proverna med hänvisning till att beslutet kan bryta mot biobankslagen.

Det Biobanksenheten vill ha utrett är den paragraf i biobankslagen som anger hur prover tagna i hälso- och sjukvården får användas.

– I lagen anger man i vilka syften prover får användas och brottmålsundersökningar finns inte med som godkänt syfte, säger Tommy Söderström, verksamhetsansvarig på Biobanksenheten.

Problemet är alltså utformningen av lagtexten. Det står inte explicit att brottmål inte är ett godkänt syfte, det finns bara inte uttryckligen angivet.

Att mordet på da Costa preskriberas den 18 juli i år påverkar inte Biobanksenheten.

– Det är inte vår avsikt att på något sätt manipulera det här, det var därför vi såg till att få ett snabbt beslut så att man har god tid på sig, det är nu upp till hovrätten, hur snabbt man hanterar det, säger Tommy Söderström.

Riktigt ännu kan emellertid inte hovrätten säga sitt, överklagandet har inte nått dit.

– Det är formulerat och färdigt men jag vill att alla ska vara med på båten, säger Tommy Söderström.

Men att processen kan bli snabb när handlingarna väl är på plats bekräftas av Göta Hovrätt.

– Det finns ju förtursmål i hovrätten som vi tar samma dag de kommer in, säger Lena Egelin, hovrättsråd på Göta Hovrätt.

Lena Egelin tror att da Costas-fallet kan vara ett förtursfall.

– Det låter som ett förtursmål som naturligtvis får ta den tid det tar och jobba med, men det läggs inte åt sidan, säger Lena Egelin.

Från oväntat håll hävdas det emellertid att hovrätten redan vet hur de ska agera.

”Jag har hört att det skall vara klart”, skriver Leif GW Persson, insatt i da Costas-fallet, när Teknik360 ber om kommentarer kring en hovrättsprövning.

Biobanksenhetens agerande kan väcka vrede – i synnerhet om överklagandet tvärtemot vad Leif GW Persson hävdar inte är klart och istället drar ut på tiden. Tommy Söderström är medveten om det men han försvarar agerandet.

– Jag har jobbat med kvalitet på säkerhetsfrågor som svensk expert i EU sedan 1997. Det jag har slagits av genom alla år är vilken otroligt gynnsam situation vi har i Sverige där folk har ett så högt förtroende för hälso- och sjukvårdens sätt att hantera saker, inte minst prover. Det är så viktigt med det förtroendet för att vi ska kunna fortsätta att utveckla vården, säger Tommy Söderström.

Mordet på Catrine da Costas är ett av de mer uppmärksammade rättsfallen i Sverige. Da Costas styckade kropp hittades i plastsäckar sommaren 1984. Ännu har ingen fällts för mordet. Polisen arbetar nu med att binda en handduk med hårstrån som hittades vid en av säckarna till den misstänkte slaktaren.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev