Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför slår inte opaketerat i Sverige

Publicerad: 27 April 2016, 08:28

Lösgödis är en storsäljare i Sverige. Men några förpackningsfria butiker finns än så länge inte. Foto: Tiia Monto, Wikimedia Commons

Det har pratats länge om trenden med förpackningsfri livsmedelshandel. Men än så länge lyser de helt förpackningsfria butikerna med sin frånvaro i Sverige. Coop berättar om utmaningarna med opaketerat och Ulrika Naezer berättar hur du ändå kan konsumera förpackningsfritt.


I sommar kommer Norden att få sin första helt förpackningsfria matbutik i Köpenhamn. Butiken har fått in pengar via crowdfunding och kunderna köper eller tar med sig egna burkar och behållare för att fylla på mat i önskad mängd. I Sverige finns än så länge inga helt förpackningsfria matbutiker. Det beror med stor sannolikhet på att livsmedelsbranschen upplever att det finns ett antal utmaningar med att sälja livsmedel opaketerat. Coop testade till exempel förpackningsfritt redan på 1990-talet men valde efter flera försök att inte gå vidare inom området.

– Vi har testat förpackningsfritt inom flera kategorier genom åren. Vi har försökt sälja allt från spannmål och müsli till tvättmedel utan förpackning. Som vanligt har vi ofta varit före vår tid. Det vi såg vid det tillfället var att vi fick utmaningar med koppling till våra egna kvalitetskrav och Livsmedelsverkets hälso- och säkerhetskrav. Just nu lanserar vi våra nya butikskoncept, där satsar vi inte på förpackningsfritt, säger Coops hållbarhetschef Louise König till Aktuell Hållbarhet.

Även om det inte finns några helt förpackningsfria butiker går det att konsumera nästan helt förpackningsfritt. En som har testat är Ulrika Naezer, kommunikatör på förvaltningen Kretslopp och vatten i Göteborg. Under en månad testade hon förra under året att konsumera med så få förpackningar som möjligt. Testet var ett projekt under Greenhackgbg där Ulrika verkade under aliaset Avfallsfria Ada. Genom att väga allt sitt avfall, där det mesta var förpackningar,  konstaterade hon att hon minskade sitt förpackningsavfall från 25 kilo i månaden till fem kilo.
– En erfarenhet jag gjorde var att allt tog väldigt mycket längre tid. Vill man ha apelsinjuice så är man tvungen att köpa apelsiner och pressa dem själv, och så vidare. Det tar det också en del tid att hitta rätt butiker som säljer förpackningsfria varor. Det var enkelt att hitta en butik dit jag kunde ta min kaffeburk och mala kaffebönorna direkt i. Men det var svårt att hitta butiker som hade ett bredare sortiment med opaketerade livsmedel, berättar Ulrika Naezer.

Vätska är enligt Ulrika Naezer ofta det som är svårast att köpa oförpackat. Samtidigt säger hon att hon hittade butiker som sålde både tvål och schampo i lösvikt. Efter att testmånaden var över har Ulrika Naezer ändrat sin konsumtion till viss del.
– Jag använde redan tygkassar när jag handlade, men efter testmånaden undviker jag de små plastpåsarna nästa helt. Det går oftast bra att väga saker som till exempel apelsiner utan plastpåse, om man inte ska köpa väldigt många förstås.

Här är Ulrika Naezers bästa tips till dig som vill handla förpackningsfritt:

- Många livsmedel har naturliga förpackningar i form av skal, till exempel apelsiner, lökar med flera. Undvik så långt det går att använda de små plastpåsarna som erbjuds i butiken.
- Handla i mindre lokala butiker. De har ofta större utbud i lösvikt och tveka inte att stoppa brödet direkt i din tygpåse.
- Om du ändå måste handla paketerat, försäkra dig om att förpackningen återanvänds eller i varje fall återvinns.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.