Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför slutar SMHI klimatkompensera

Publicerad: 1 november 2019, 08:29

SMHI hänvisar till regleringsbrev när myndigheten väljer att sluta klimatkompensera. Tricorona, som levererar klimatkompensation, ifrågasätter SMHI:s resonemang.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Myndigheten SMHI har de senaste tre åren klimatkompenserat delar av sin verksamhet genom ett avtal med Tricorona Climate Partner, men väljer nu att inte utnyttja den option om förlängning som Tricorona erbjuder i avtalet. Det har förekommit uppgifter om att avtalet sägs upp på grund av att SMHI ifrågasätter kvaliteten och nyttan med de projekt som klimatkompensationen gäller. Men enligt ett mail från SMHI till Tricorona, som Aktuell Hållbarhet har tagit del av, handlar det om en osäkerhet om vad en myndighet får göra med sina anslag. I det korta mailet skriver SMHI:
“Vårt beslut om att inte fortsätta med klimatkompensation i nuvarande form grundar sig framförallt på osäkerheten kring om myndigheter har möjlighet att använda sitt förvaltningsanslag till detta.”

Tricorona tycker att det är en felaktig tolkning.
– Myndigheter gör redan i dag mycket som inte anges i regleringsbrevet för anslaget. SMHI köper till exempel sophämtning årligen utan att regeringen definierat det i syftet med anslaget. Och det gäller ju 100-tals andra aktiviteter i en myndighets verksamhet, säger Christian Patay, vd för Tricorona Climate Partner, till Aktuell Hållbarhet, och menar att klimatkompensation kan ses som en slags sophantering för växthusgaser.
För att bringa ytterligare klarhet i vad som gäller har Tricorona kontaktat Riksrevisionen som svarar ”att myndigheterna ska klimatkompensera om det framgår av ändamålet med deras förvaltningsanslag som anges i myndighetens regleringsbrev.” Vidare skriver Riksrevisionen att myndigheter som är osäkra kan  kontakta regeringen för att få förtydliganden.

Tricorona Climate Partner har kontaktat regeringen i frågan för att få klarhet i vad som gäller. Ännu finns inget svar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev