Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför sparkar SKF inga i Sverige

Publicerad: 10 December 2008, 06:53

Kullagerjätten SKF minskar personalstyrkan med 2.500 personer. Men i Sverige sitter personalen trygg.


” Fordonssegmenten har fortsatt att falla snabbt och man kan nu också se en negativ trend för industrisegmenten, vilket leder till en mycket lägre total efterfrågan för koncernen under fjärde kvartalet”, framhåller SKF:s vd Tom Johnstone i ett pressmeddelande.

SKF:s ledning räknar med att volymerna minskar med 15 procent under fjärde kvartalet, jämfört med samma period förra året.

Därför har nu bolaget beslutat att minska arbetsstyrkan med 2.500 personer globalt, varav 1.300 från bemanningsföretag. Inga anställda berörs dock i Sverige.

– I Sverige kommer det inte vara några varsel. Vi har gjort en del justeringar med arbetstiderna runt jul. I övrigt kommer vi att klara det med mindre justeringar i samband med naturliga förändringar, säger Ingalill Östman, kommunikationschef på SKF-koncernen, till Dagens Nyheter.

– Förklaringen är att Sverige är en ganska liten leverantör mot bilindustrin och det är där som vi ser den här tuffa utvecklingen på marknaden, förklarar hon.

Neddragningarna slår som hårdast mot USA, Frankrike, Italien och Ukraina. Även i Sydamerika kommer neddragningar att göras.

Bland analytiker kom beskedet inte som en överraskning. Att bolaget skulle tvingas till att skära ner i personalstyrkan var väntat.

– Väldigt väntat. SKF har ju inte varit ute och sagt något tidigare så dom gör ungefär lika mycket som alla andra. Att det går dåligt i bilar är ingen nyhet. Sen så börjar det synas i även i ‘general industry" och det måste det ju rimligen göra för SKF också, säger en analytiker till nyhetsbyrån SIX.

Industrisegment såsom järnvägar, flyg och energi fortsätter att utvecklas väl fast vid en lägre tillväxtnivå än förväntat, framhåller SKF. Bolaget räknar nu med ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet på cirka 1.600 miljoner till 1.700 miljoner kronor.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.