Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför sparkar Vattenfall tusen

Publicerad: 28 april 2015, 05:47

Det är fortsatt tufft på den statliga energijätten. Nu ska 1000 arbetstillfällen bort.
Samtidigt kliver nu Tomas Kåberger in i styrelsen för bolaget.


Läs även: Damberg och Bolund: Så ska Vattenfall bli ledande i energiomställningen

Vattenfalls kvartalsrapport är sannolikt ingen uppmuntrande läsning.

I ett pressmeddelande skickas nu på morgonen berättar bolaget att "lägre produktionsvolymer och fortsatt fallande elpriser påverkade Vattenfalls resultat negativt under det första kvartalet".
Periodens resultat, jan-mars, efter skatt uppgick till 4 987 MSEK. I fjol var motsvarande resultat 8 205 MSEK.

– Efterfrågan på el har under årets första kvartal varit fortsatt svag och elpriserna har fortsatt att falla. Det skydd vi har i form av terminskontrakt tecknade till högre prisnivåer minskar successivt vilket innebär att dagens låga marknadspriser får allt större genomslag på Vattenfalls resultat, säger Magnus Hall, Vattenfalls vd och koncernchef i pressmeddelandet.

Bolaget berättar också att man fortsatt att ställa om verksamheten mot en mer hållbar energiportfölj, och nämner upprustandet av en havsbaserad vindkraftspark i Danmark och att processen att avyttra den tyska brunkolsverksamheten har sin gilla gång. Man berättar också att en ny koncernstruktur börjat gälla från den 1 april. Bolaget delas in i områden Heat, Wind, Customers & Solutions, Generation, Markets samt Distribution och "syftet med den nya organisationen är att öka Vattenfalls affärs- och resultatfokus samt att utnyttja synergier över landsgränserna".

– Samtidigt behöver vi fortsatt minska våra kostnader och kommer att reducera antalet anställda med motsvarande cirka 1 000 heltidstjänster varav ungefär hälften inom stabsfunktioner. Den nya organisationen ger förutsättningar för ett starkt nordeuropeiskt bolag, säger Magnus Hall.

På bolagsstämman som hölls tidigare i veckan valdes Tomas Kåberger och Viktoria Bergman in som ny styrelseledamot. Styrelseledamöter som sitter kvar är Fredrik Arp, Gunilla Berg, Håkan Buskhe, Håkan Erixon, Jenny Lahrin och Åsa Söderström Jerring.
Arvodet beslutades då att utgå till "580 000 kronor till styrelsens ordförande och med 280 000 kronor till övriga av årsstämman valda ledamöter".

Årsstämman beslutade även att ingen utdelning utgår för räkenskapsåret 2014.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News