Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför spelar Helge Skoog torsk för att rädda Östersjön

Publicerad: 18 juni 2009, 07:31

I en nyskriven pjäs spelar Helge Skoog en klok torsk i ett sjukt hav.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonÖstersjönHav

Torsk i Soppan beskrivs som ”en pjäs med drag om kloka torskar och sjuka hav”. Premiären sker mitt under Almedalsveckan den 29 juni på  Länsteatern i Visby. Författarna till pjäsen, Helge Skoog och Johan Paulsen, berättar också att det är en vetenskapspjäs om hotet mot Östersjön.
– Vi vill visa vad vi människor gör med fisket och våra hav och därför har vi förlagt pjäsen till Almedalsveckan för att bidra till debatten om Östersjön. Vi hoppas att alla – från EU-delegater, politiker och miljökämpar – kommer och tittar på vår sceniska djupdykning i Östersjön, säger Helge Skoog.

Foto: Miriam Klyvare

Genom filmade intervjuer medverkar också en rad kända miljöprofiler som jordbruksminister Eskil Erlandsson, Östersjöforskaren professor Sture Hansson, marinforskaren Tina Elfwing, ålexperten Håkan Wickström samt Johan Dannewitz från Fiskeriverkets fiskgenetiska laboratorium.

Vetenskapsteater
 är ett projekt som Helge Skoog skapade tillsammans med vetenskapsjournalisten Annagreta Dyring redan 1989 på Stockholms Stadsteater. Syftet med projektet var att bygga bruar mellan vetenskap och kultur för att sprida information. En annan grundtanke med projketet var att forskare inte bara skulle vara med och skriva pjäserna, utan också att framföra dem.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.