Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför spolar Unilever mikroplasterna

Publicerad: 14 januari 2013, 11:25

I många skänhetsprodukter finns mikroskopiskt små plastpärlor. Nu meddelar jätten Unilever att man tänka sluta med mikroplaster i sina skönhetsprodukter.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Små små plastkulor har länge använts i Unilevers tvålar och krämer för att skapa en peelingeffekt. Problemet är att mikroplasterna skadar den marina miljön då plasterna idag finns i alla hav och tas upp av både fiskar och andra djur. Förra veckan gick Unilever emellertid ut och berättade att man tänker sluta använda mikroplaster i sina skönhetsprodukter. Istället ska man ersätta dem med något som är mer skonsamt för den marina miljön. Utfasningen ska vara färdig senast år 2015.

Beslutet har uppmärksammats av flera internationella medier, och av den svenska Havs- och vattenmyndigheten.
– Enligt EU:s havsmiljödirektiv ska alla Europas hav ha uppnått god miljöstatus 2020. En viktig del i det arbetet är att minska och få bort marint skräp. För att nå det målet måste alla – myndigheter, företag och privatpersoner – hjälpas åt. Därför är Unilevers beslut väldigt viktigt, säger Johanna Eriksson som är utredare på enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor på HaV.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev