Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför stängdes Greenpeaces parodisajt om Neste Oil

Publicerad: 29 maj 2012, 07:56

Webbhotellet Loopia har stängt ner Greenpeace parodisajt om finska oljebolaget Neste Oil.


Det var efter en polisanmälan från Neste Oil som webbhotellet Loopia valde att stänga ner en av Greenpeace sajter. Sajten är en parodi på Neste Oil och Greenpeace sajt går under namnet Nestespoil. Men oljebolaget anser att man kopierat deras sajt. Det rapporterar SR P3 Nyheter.
– Det är klart att hemsidan är lik, och det är ju en del av själva upplägget. Att vi skapar en parodi av Neste Oils hemsida men där vi då berättar om de verkliga effekterna av palmoljedieseln – att det faktiskt leder till skogsskövling, säger Patrik Eriksson som är kampanjchef på Greenpeace till SR P3 Nyheter.

Enligt SR P3 Nyheter är beslutet att blockera sajten kontroversiell. Vanligtvis är det tingsrätten som beslutar om en sajt ska blockeras. I det här fallet har webbhotellet Loopia emellertid valt att blockera sajten innan tingsrätten uttalat sig. På Greenpeace är man kritiska till beslutet. SR P3 Nyheter har också intervjuat forskaren i IT-rätt Daniel Westman och han är tveksam till om Greenpeace sajt verkligen är ett upphovsrättsbrott.
– I det här fallet, när det inte – tycker jag i alla fall – är fråga om ett uppenbart upphovsrättsintrång så tycker jag att den finns anledning för en aktör som Loopia att låta det bli en domstolsprövning, säger han.

Vare sig Neste Oil eller Loopia vill enligt SR P3 Nyheter ge några kommentarer.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.