måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför stängs kärnkraftverken i förtid

Publicerad: 8 augusti 2013, 06:55

Mer än vart tredje kärnkraftverk i USA brottas med stora problem och kan hotas av nedläggning.


Under det senaste halvåret har fyra amerikanska kärnkraftverk stängts på grund av ekonomiska problem. Antingen har de varit för dyra i drift eller så har det kostat för mycket att reparera dem. Dessutom har fem planerade uppgraderingar ställts in, uppger SR Vetenskapsradion.
Enligt ekonomianalytikern Mark Cooper rör det sig inte om några isolerade fall. I en ny rapport konstarerar han att 38 av 100 amerikanska kärnkraftverk dras med så stora ekonomiska svårigheter att de kan tvingas till tidigare nedläggning än planerat.
Mark Cooper säger dessutom till Ekot att sedan han presenterade rapporten i mitten av juli har landets två största kärnkraftbolag meddelat att de kommer att tvingas till uppsägningar och omorganisationer för att spara pengar.

Orsakerna till den besvärliga ekonomiska situationen är att enligt SR i första hand att kärnkraftverken blir allt äldre och står inför reparationer för mångmiljardbelopp. Samtidigt har olyckor som den i Fukushima i Japan lett till nya säkerhetskrav som innebär högre kostnader. Dessutom får kärnkraften allt hårdare konkurrens från andra energislag, som naturgas, vind och solkraft.

Någon större risk för att några av de svenska kärnkraftverken ska behöva stängas i förtid föreligger dock inte, enligt Roger Strandahl, kommunikationschef på Eon som bland annat äger kärnkraftverket Oskarshamn.
– Olika reaktorer har olika kostnader, de äldsta och de minsta dras med störst kostnader per kilowatttimme, men var gränsen går är svårt att peka på, säger han till SR.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev