Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför startar svenskarna nya företag

Publicerad: 16 januari 2015, 13:11

Många svenskar startar nya företag, men ofta handlar det inte om ekonomisk vinning. Snarare att man vill veta hur det är att driva ett företag.


Ämnen i artikeln:

Sverige

Detta visar en undersökning genomförd av Fria Företagare och Visma. När de drygt 800 respondenterna fick frågan om vilka de viktigaste orsakerna var till att de startade eget företag svarade nästan en tredjedel att de ville prova på hur det var att vara egenföretagare. Endast nio procent av de tillfrågade startade sin verksamhet med syftet att tjäna mer pengar än man redan gjorde.

– Grunden för framgångsrika företag är ofta att man har en bra idé och sedan kombinerar det med påhittighet, driv och mod. Ibland får man helt enkelt prova sig fram för att se om det fungerar, säger Mats Assarsson, ordförande för Fria Företagare.

Fyra av tio företagare upplevde att det var enklare att starta företag än vad de trodde och över hälften ansåg sig ha fått stöd från de runt omkring.

– Det är positivt, men företagsklimatet i Sverige måste bli ännu mer uppmuntrande så att fler får chansen att förverkliga sina drömmar, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs i ett pressmeddelande.

2014 var ett bra år för nyföretagandet. Över 62 000 nya företag registrerades i Sverige, vilket gör det till det fjärde bästa året sedan år 2000. Den största ökningen skedde i Östergötland medan Kronobergs län var det län som minskade mest.

Mer om undersökningen finns att läsa här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Sverige

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News