måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför stoppades SLU:s räddningsaktion för Nationalnyckeln

Publicerad: 27 augusti 2012, 07:18

Förslaget att skrota det populära bokverket Nationalnyckeln har fått miljösverige att gå i taket. Men när 1000-tals personer skrev under en protestlista på SLU:s hemsida fick rektorn kalla fötter.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Svenska artprojeket vid SLU i Uppsala har i tio års tid producerat den populära bokserien Nationalnyckeln där Sveriges arter beskrivs i detalj. I våras föreslog emellertid regeringens utredare Rolf Annerberg att bokutgivningen skulle upphöra och istället publiceras digitalt. Något som fick många i miljösverige att gå i taket. Ett 20-tal protester och skriftliga yttranden mot förslaget har inkommit till jordbruksdepartementet.

Nu rapporterar också Dagens Nyheter om den protestlista som startades av Artdatabanken själva – på SLU:s hemsida. Där bjöd Artdatabanken in allmänheten att säga sin mening om utredarens förslag. Och motståndet var massivt.

Plötsligt stängdes emellertid listan ned – trots att över 4800 personer skrivit under den. Det var SLU:s prorektor Lena Andersson-Eklund som beslutat att stoppa protesterna.
– Vi är en statlig myndighet. Det är tveksamt om vi ska använda hemsidan till att föra en kampanj mot våra chefer på departementet, förklarar hon beslutet för DN.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev