Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför stoppas vargjakten

Publicerad: 13 januari 2015, 08:09

Först stoppade Förvaltningsrätten vargjakten i Värmlands och Örebro län. Nu gör Naturvårdsverket samma sak i Dalarna.


Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket stoppar definitivt licensjakten på varg i Dalarna. Beskedet kom på måndagen och enligt Naturvårdsverket uppfyller licensjakten i Dalarna, som länsstyrelsen sanktionerat, inte de höga kraven som ställs i jaktförordningen.

Det här gör att jakten inte kan genomföras, heter det i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket blåste strax före jul av vargjakten tillfälligt i Dalarna efter överklaganden från flera miljöorganisationer, och beslutet om att stoppa jakten står nu fast.

– Det är en fullkompligt absurd situation. Risken är stor att förtroendet för vargpolitiken urholkas, att personer tar lagen i egna händer, säger Dalarnas landshövding Maria Norrfalk till SVT:s Gävledala.

Naturvårdsverket har däremot godkänt vargjakten i Värmlands och Örebro län. Men den jakten har Förvaltningsrätten i Karlstad i stället stoppat tills vidare för att se om regeringens jaktbeslut, som inte ska gå att överklaga, strider mot EU-rätten.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.