Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför tänker BP inte betala för oljekatastrofen

Publicerad: 1 mars 2011, 08:15

Runt 130 000 skadeståndskrav har riktats mot BP på grund av oljeolyckan i mexikanska golfen. Nu meddelar BP att de flesta av kraven inte kommer att betalas.


Ämnen i artikeln:

HavUtsläpp

Ken Feinberg är chef över den kompensationsfond som BP har stiftat för att betala för skadorna efter oljeolyckan i mexikanska golfen. De senaste dagarna har han pressats av Obama-administrationen, lokala ledare och det lokala näringslivet kring olycksområdet. Kritikerna anser att takten av utbetalningarna från fonden är alldeles för långsam.

Nu meddelar Ken Feinberg att en majoritet av de krav som ställts aldrig kommer att betalas. Det rapporterar The Guardian. Enligt Feinberg har nämligen runt 80 procent av kraven för dålig dokumentation och kravställarna saknar därmed bevis. Det betyder att runt 100 000 av de 130 000 krav som ställts aldrig kommer att kompenseras från fonden.
– Problemet är att runt 80 procent av kraven vi har i kön saknar dokumentation och bevis, sa han nyligen på en presskonferens.

Feinberg indikerade också att det inte är troligt att BP kommer att betala mer i kompensation än de 20 miljarder dollar som BP kommit överens om med Obama-administrationen förra sommaren.
– Jag tror att de 20 miljarder dollarna kommer att räcka, säger han.

Samtidigt
berättar SR Ekot att USA:s myndigheter nu har godkänt den första djuphavsborrningen efter olja i Mexikanska golfen sedan BP-olyckan. Pressen att börja borra igen har ökat med de stigande oljepriserna så nu är det "business as usual".

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

HavUtsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.