Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför tappar björnen i popularitet

Publicerad: 27 November 2009, 11:35

En ny undersökning från SLU visar att björnens popularitet har minskat under de senaste fem åren. Idag är björnen lika populär – eller impopulär – som vargen.


Ämnen i artikeln:

Skog

SLU har skickat en undersökning till drygt 15 000 personer i Sverige för att studera svenskarnas inställning till rovdjur. En slutsats man kunnat dra är att att björnens popularitet minskat de senaste fem åren och idag närmar sig samma nivåer som vargen.

Skälet
till björnens minskade popularitet uppges vara dess utökade spridning i landet.
– Idag har fler erfarenhet av stora rovdjur, fram för allt av björn. Konsekvensen blir att man är mindre positiv till rovdjuret och att färre personer vill öka antalet rovdjur i Sverige jämfört med 2004, säger Göran Ericsson som är forskningsledare och professor på institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU.

En annan slutsats i undersökningen var att att en majoritet av befolkningen är gillar att de fyra stora rovdjuren finns i Sverige – 64-73 procent nationellt och 56-70 procent i rovdjurslänen. I Stockholm är man generellt mer positiva och där finns ett mycket högt stöd för alla fyra rovdjur – 81-86 procent.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.