Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför tappar gråsälarna i vikt

Publicerad: 19 November 2009, 12:51

Gråsälarna i Östersjön tappar i vikt och sillgrisslornas ungar blir allt mindre. Det är två tecken på att situationen inte är riktigt bra.


Naturvårdsverket och Havsmiljöinstitutet publicerar idag den tredje upplagan om tillståndet i Östersjön och Västerhavet. Uppgifterna hämtas från den marina miljöövervakningen som spårar långsiktiga förändringar i växt- och djurlivet.

Utvecklingen för några av de största rovdjuren har varit positiv under de senaste 20 åren. Det gäller till exempel vikare, gråsäl, knubbsäl och havsörn – även om reproduktionen fungerat något sämre räknat per familj.

Antalet gråsälar är dubbelt så många som för 10 år sedan.  Däremot väger de inte alls lika mycket jämfört med tidigare.

— Det är mycket som tyder på att orsaken till detta är ensidig kost. Det finns heller inte lika mycket torsk att äta som tidigare, säger Tove Lundeberg på Naturvårdsverket.

Sillgrisslorna är en annan viktig indikator för Östersjön. Nu visar den svartvita havsfågeln en negativ trend där ungarna blir allt mindre. En av orsakerna är att skarpsillarna som fåglarna äter av blivit allt magrare. Orsaken till detta är i sin tur överfiske och en ogynnsam reproduktion.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.