Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför tappar mångfaldsarbetet fokus

Publicerad: 11 februari 2015, 11:44

Arbetet saknar en konstruktiv konflikt


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 februari.

Arbetet med mångfald och social hållbarhet får stort gehör men har svårt att få genomslag i praktiken. Har arbetet blivit så trendigt att det tappar fokus, fart och bredd?

Lars Lööw jobbar i företaget Peritos, som rekryterar funktionshindrade till arbetsmarknaden.

– Det är lätt att prata i stället för att göra något och så tar vi tag i frågorna vi verkar ha konsensus om. Ibland skulle det behövas en konstruktiv konflikt för att gå framåt, sade Lars Lööw idag på Miljöaktuellts konferens Social Responsibility Day.

Enligt honom gäller det att stanna upp och fundera över vad mänskliga rättigheter betyder och sätta in det i ett vardagligt sammanhang. Det är först då man tar det ett steg längre än att bara tala om det på konferenser.

Susanna Laurin, vd på företaget Funka som arbetar med tillgänglighet, anser att begrepp som mångfald använts så mycket att de inte längre betyder något.

– Det har blivit lite utslätat. Jag vet inte hur sexigt det är att jobba med handikappfrågor, men mångfald, solidaritet och demokrati och sådana begrepp har förlorat sin betydelse för det är ingen som säger emot, sade Susanna Laurin under konferensen.

Det är enligt henne ingen som ”hatar” handikapprörelsen och arbetet skulle må bra av att någon säger emot, en gerillarörelse som gör frågan mera medial. Och det kan inte vara Sverigedemokraterna eftersom partiet har många goda ståndpunkter i frågor om funktionsnedsättning. Susanne Laurin anser att företrädare som hon själv måste ut i företagen mer och bryta stuprörstänket.

Enligt Lars Lööw på Peritos går det inte att överlåta arbetet för att motverka diskriminering av olika grupper till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Alla frågor måste behandlas i ett paket, något han påtalat under lång tid.

– Lagstiftningen finns där och det är bara att lära sig den. De som är engagerade får använda sig av den i stället för att förvänta sig att DO ska agera, deklarerade Lars Lööw.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.