Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför tummar de rika på moralen

Publicerad: 1 Mars 2012, 09:17

Amerikansk psykologistudie visar att förmögna personer med högre social status tänker mer på sig själva.


Ämnen i artikeln:

Csr

Resultaten kommer från sju olika experiment där beteendet undersökts hos sammanlagt mer än 1000 personer från olika samhällsklasser. Personer med högre inkomst och social status visade en större benägenhet att ljuga och fuska, rapporterar CNN.

Paul Piff, en av forskarna bakom studien vid University of California, säger:
‒ Högre socioekonomisk status verkar leda till att du vill ha mer och och att du därför töjer på eller bryter regler för att tilgodose dina egna intressen.

En förklaring skulle enligt forskarna kunna vara att personer med högre inkomst tenderar att ha en större frihet på jobbet och större chans att komma undan med dåligt beteende. Dels är de är inte lika övervakade som personer med lägre social status och inkomst, dels har de större resurser för att ta sig ur en eventuell knipa, enligt CNN.

Personernas inställning till girighet kan vara en annan förklaring. Forskarna märkte att om en person uppfattade girighet som något positivt, ökade risken för regelbrott, oavsett vilken samhällsklass de tillhörde.

En annan psykologiforskare, Robert Gore, kommenterar resultatet såhär:
‒ Det studien egentligen visar är att personer som identifieras som överklass är mer benägna att erkänna sitt oetiska beteende. Det är inte klarlagt om de verkligen beter sig värre än andra, säger Robert Gore till CNN.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Csr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.