söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför tvärstoppar Sverige laxfiske med drivlina

Publicerad: 2 mars 2012, 08:08

På måndag är det stopp, enligt Havs- och vattenmyndigheten: ”sista chansen i helgen”.

Ämnen i artikeln:

Havs- Och Vattenmyndigheten

Drivlinefisket brukar stå för knappt hälften av laxfångsten, och redan efter tre månader har drivlinefiskets kvot uppfyllts. Från och med måndag införs förbudet.
‒ Drivis har ställt till det för fiskarna så därför tog det ett par veckor längre än jag trodde. Drivlinefisket har kapacitet att fiska upp den totala laxkvoten, därför måste vi begränsa fisket för att värna den vilda laxen, säger Jarl Engquist vid Havs- och vattenmyndigheten till Miljöaktuellt.

Laxfisket i Östersjön består av två olika storter; dels drivlinefiske i södra Östersjön, dels fiske med fasta redskap, exempelvis ryssjor, längs norrlandskusten. Förra årets svenska tilldelning var 70 000 laxar, men till i år har man minskat kvoten till 34 000 laxar, för att värna den vilda laxstammen.

Måndagens förbud gäller inte laxfisket med fasta fällor, vars säsong är koncentrerad till sommaren och norrlandskusten. Det finns också en viss marginal för lax som bifångst vid garn och trålfiske.
‒ Det är inte bara Sverige som har fått lägre kvoter, även om vi tillsammans med Finland ligger lite före i arbetet med att värna den vilda laxen, berättar Jarl Engquist.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev