Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför tvivlar Kåberger på att det blir någon ny finsk kärnkraft

Publicerad: 17 augusti 2015, 10:09

Problemen har med ekonomin att göra, menar Chalmersprofessorn.


Turerna kring byggprocessen av ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki, 15 mil från den svenska kusten, har varit många. Länge var det oklart hur den finska regeringens krav på minst 60 procents inhemskt ägande (det vill säga företag från EU- eller ETS-land) skulle uppnås. Kravet var satt för att väga upp den ägarandel som ryska kärnkraftsjätten Rosatom, det bolag som också ska leverera kärnkraftverket, har.

Dramatiken ökade i somras då den finska regeringens deadline för en ansökan närmade sig – samtidigt som det inhemska ägandet endast låg på cirka 55 procent. Men precis innan tiden löpte ut gick ett litet och närmast okänt kroatiskt bolag in i projektet, och lovade att investera över 150 miljoner euro. Många misstänkte att detta var ett bulvanföretag för ryska intressen och den finska regeringen satte igång en egen utredning. Det kroatiska bolagets medverkan underkändes, men under tiden som regeringens utredning pågick beslutade sig plötsligt Fortum för att gå in som delägare, vilket räddade projektet.

I alla fall tillfälligt. Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers, säger i en kommentar till Miljöaktuellt att det är möjligt att bygget kan få problem med finansieringen framöver och därför stoppas.

– De senaste 20 åren har Ryssland tagit fem reaktorer i drift. Dessa tog i medeltal 19 år att bygga. Ryssland har åtta pågående byggen som i medeltal pågått i sju år. Finska myndigheter går knappast snabbare att tillfredsställa än ryska, säger Tomas Kåberger och lägger till:

– Därför är det svårt att tro att den ryska leverantörer kommer att lyckas bättre än den franska gjort i Olkiluoto. Så skulle det krävas betydande kommersiell finansiering så blir det nog ingen reaktor.

Enligt Yle Nyheter, som har följt alla turerna kring bygget och som samlat sina artiklar här, kommer nu den finska regeringens behandling av bygglovsansökan att ta vid, en process som väntas ta åtminstone två år.

___

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 augusti.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.